Translate

19 Eylül 2013 Perşembe

ETLİ LAHANA SARMASI

 
     Ebu Hüreyre (r.a.) 'dan rivayet edildiğine göre, Nebi (s.a.v) şöyle buyurdu:
      '' Bir kimse, bir müminin dünya sıkıntılarından birini giderirse, Allah'ta kıyamet gününde o müminin sıkıntılarından birini giderir. Bir kimse darda kalana kolaylık gösterirse, Allah da ona dünya ve ahirette kolaylık gösterir. Bir kimse, bir müslümanın ayıbını örterse, Allah da onun dünya ve ahiretteki  ayıplarını örter. Mümin kul, din kardeşinin yardımında olduğu sürece, Allah da o kulun yardımındadır. Bir kimse ilim elde etmek için bir yola girerse, Allah da ona cennetin yolunu kolaylaştırır. Bir cemaat, Allah Teala'nın evlerinden bir evde toplanıp Allah'ın kitabını okur ve onu aralarında müzakere eder, anlayıp kavramaya çalışırsa, üzerlerine sekinet iner ve kendilerini rahmet kaplar. Melekler onu kuşatırlar, Allah Teala da onları kendi nezdinde bulunanların arasında anar. Amelinin kendisini geride bıraktığı kişiyi, nesebi öne geçiremez.'' 
        Günlerdir sayfamın başına geçemiyorum. Malum okullar açıldı, benim ufaklık anasınıfına başladı. Okula götürüp öğlene kadar bekliyorum. Neyse ki alıştı artık...
        Okulda dikkatimi çeken en önemli şey katı yürekli öğretmenler oldu. Sus!!!!!!Konuşmaaa!!!!!!!!!Yürü!!!!!Otur!!!!!!!!!ve daha neler neler.....Sanki asker yetiştiriyor. Bu yüzden ikinci gün çocuğumun sınıfını değiştirmek zorunda kaldım. Öğretmen şefkatli olmalı, çocuk sevmeli, işini sevmeli herşeyden önce.İnsanlar maaşlı bir işim olsun diye öğretmenlik yapıp da çoluk çocuğumuzun psikolojisini bozmamalı...devlet bu işe el atmalı bence, öğretmen adayları psikolojik testlerden geçmeli. Neyse bu konuda çok dertliyim ama yapacak birşeyim yok. Ben tarifime geçeyim...
       Bu sarmayı Sivas'ta bulgurla sarıyoruz. Pirinç kültürü çok gelişmediğinden çoğu yemeğimizde bulgur kullanırız. Bence bu sarmaya da çok yakışıyor.

Malzemeler

İç harcı için
  • 400 gr kıyma
  • 2 adet büyük boy kurusoğan
  • 1 sb kalın bulgur
  • 1,5 sb ince bulgur (orta boy)
  • 1 yk salça (içine)
  • yarım demet maydanoz
  • tuz, karabiber, pul biber, kırmızıbiber
  • 1 sb su
  • yarım çb sıvıyağ
  • 1 tk salça (üzerine)
  • 1 adet küçük boy lahana
  • 2 lt kaynar su (lahanayı haşlamak için)
Hazırlanışı
  • Yapraklarını ayırdığınız lahanaları, 2 lt kaynar tuzlu suda haşlayın.
  • Soğanlar ve maydanozlar doğranır, sıvıyağ dışında bütün malzemeler karıştırılarak yoğurulur.
  • Lahanalar uzun uzun kesilerek sarılır, tencereye dizilir.
  • Sarma bittikten sonra, su bardağının içinde sıvıyağ, 1 tk salça kaynar su ile eritilerek sarmanın üzerine dökülür.
  • Sarmaların seviyesine kadar kaynamış su ilave edilerek, orta hararetli ocakta lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun...        
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder