Translate

23 Eylül 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


      Resul-i Ekrem ( s.a.v.) şöyle buyuruyor:
    '' Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından hergün bir miktar eksilir.''
     Köpek bulunan eve meleğin girmediğini bildiren hadislerde yukarıdaki hadise eklenince çıkan netice şudur: Korunma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslam'da men edilmiştir.; çünkü:

  1. Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul, kimsesiz insanlar daha layıktır.
  2. Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok tehlikeli hastalık mevcuttur.
  3. Köpek yoldan geçeni, misafiri ve birşey istemek için geleni korkutur, rahatsız eder...
      Bununla beraber zararı olmayan köpekler itlaf edilmez; her canlıya merhamet edilir, yardım edilir ve ecir alınır. Bir kuyunun başında susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren günahkarın ilahi afva mazhar olduğunu Resulullah haber vermiştir.
   
      Cumartesi akşam komşum Kadriye Teyze ile Prof.Dr. Cevat Akşit Hocamızın konferansına gittik. Zaten kendisinin sohbet programlarını çok beğenirim. İlçede anons edildiğini duyar duymaz gitmeye karar verdim. Her zamanki gibi sempatik tavırları, kendine özgü anlatımıyla yaptığı konuşmasını hepimiz çok beğendik. Taa İstanbul'dan kalkıp buralara kadar bizim için geldi. Allah ondan razı olsun...
       Zeytinyağlı sarma ve biber dolmamı yiyenler çok beğendiklerini söylerler. En son hamile olan arkadaşım sürekli benim dolmalarımın kokusunu hissettiğini söyleyince tamam dedim, galiba gerçekten de iyi yapıyorum.(Çok mütevaziyim yaaa) Ben zeytinyağlı dolmalarımda kuş üzümü, fıstık vs. kullanmaktan hoşlanmam. Ama tercih size  ait. Haydi buyurun bakalım.Bismillah...

Malzemeler

  • 2 sb pirinç
  • 4 iri kurusoğan
  • 2 iri domates
  • 2 diş sarımsak
  • yarım çb limon suyu
  • 1 sb sıvıyağ
  • 1 çk kara biber
  • 1 çk pul biber
  • tuz
  • 1 yk nane
  • asma yaprağı
  • 1 tk şeker
Hazırlanışı

  • Soğanları ve sarımsakları küçük küçük doğrayıp 1 sb sıvı yağda kavurun.
  • Pembeleşen soğanların içine soyulup doğranmış domatesleri ekleyin.
  • Domatesler pişince şeker, tuz, baharatlar ve limon suyunu karıştırın.
  • Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri tencereye ilave ederek bir kaç dakika kavurun.
  • Pişen iç harcının altını kapatıp, ılınmaya bırakın.
  • İster dolmada isterseniz yaprak sarmasında kullanacağınız içiniz hazır.
  • Yaprak sarması yapacaksanız, sarma bittikten sonra üzerine limon dilimleri koyarak pişirin.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder