Translate

19 Ekim 2013 Cumartesi

BAYRAM SARMASI ( SİVAS USULÜ )


         İyilik hesabına hiçbir şeyi küçük görme! Bu bir kardeşini güler yüzle karşılama olsa bile...
                                                                                                        ( Hadis-i Şerif )

        Allah'ın rahmeti, bereketi ve hidayeti üstünüze olsun sevgili arkadaşlarım. Bir bayram daha bitti. Koşuşturmayla, misafirle, bayram ziyaretleriyle...Rabbim yaptığımız ibadetleri ve kestiğimiz kurbanlarımızı kabul etsin İnşaallah.
       Ben yine  memleketimden ve ailemden ayrı geçirdim bu bayramı. Allah'tan bulunduğum yerde bolca hemşehrim var da kendimi yalnız hissettirmiyorlar bana. Allahım yokluklarını göstermesin...
      Bugün Sivasta her bayram, her evde mutlaka pişen ve gelen misafirlere mutlaka ikram edilen bir tarifim var. Etli yaprak sarması...Sivasın olmazsa olmaz bayram yemeğidir. Yanında ayran çorbası, kurban bayramı ise kavurma, bol etli türlü, üzüm hoşafı, sütlaç ve baklava...Haydi geçelim tarifime. Haaaa unutmadan yemek yapmağa başlamadan evvel abdest alıp, yemeğe besmele ile başlamayı unutmuyoruz değil mi:))))
     
Malzemeler
  • 500 gr kıyma (orta yağlı)
  • 3 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 sb kalın bulgur
  • 1,5 sb ince bulgur (orta boy)
  • 1 yk salça (içine)
  • yarım demet maydanoz
  • tuz, karabiber, pul biber, kırmızıbiber
  • 1 sb su
  • 1 kg asma yaprağı
  • yarım çb sıvıyağ
Sosu için
  • 1 yk tereyağ
  • 1 yk salça (tepeleme olmasın)
  • 1 sb su
Hazırlanışı
  • Yaprak ve sıvıyağ dışındaki malzemeleri karıştırıp yoğurun.
  • Yaprağı sardıktan sonra sıralı şekilde tencereye dizin. Üzerine düz bir tabağı yerleştirdikten sonra, sarma hizasına kadar kaynar su ilave edin.
  • Ben düdüklü tencerede yaptığımdan, kaynadıktan sonra 5 dakika pişiriyorum.
  • Piştikten hemen sonra servis yapacaksanız, bir tavada sos malzemelerini pişirip, tabağa koyduğunuz sarmaların üzerine dökerek yiyebilirsiniz.
  • Soğuduktan sonra ise ayrı bir tencerede sosu hazırlayıp, istediğiniz miktarda sarmayı ısıtarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder