Translate

8 Ekim 2014 Çarşamba

FIRIN ERİŞTESİ


Onlara Âdem'in iki oğluyla ilgili haberi hakkıyle oku. Hani her ikisi birer kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen, ötekine):" Seni öldüreceğim" demişti. Diğeri ise şöyle demişti: "Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder".
                                                                                 MAİDE SURESİ / 27

Selamün aleyküm sevgili arkadaşlarım. Hepinizin geçmiş Kurban Bayramı mübarek olsun. Tatillerde çok giremiyorum sayfama, bir şeyler paylaşamıyorum.  Eşim ve çocuklarım evdeyken, o kadar çok işim oluyor ki altından kalkamıyorum. 3 erkek dağıtıyor, 1 kadın toplamaya çalışıyor.  Varın siz anlayın işte....

Bugün sizlerle memleketim Sivas'a ait çok meşhur ve sevilen bir kış hazırlığından bahsetmek istedim. Benimde çok severek yediğim fırın eriştesinin yapımı gayet zahmetlidir. Eskiden herkes müstakil evlerde otururken bu erişteyi yapmak çok rahattı. Akşamdan kocaman leğenlerle hamurlar yapılır, sabah erkenden konu komşu, yakın akraba, kim varsa yardıma gelirdi. 

Önce tuzlu su ve un ile oldukça sert bir hamur yapılır. Sonra alınan büyük yumaklar çok inceltilmeden açılır ve önlü arkalı içini çekinceye kadar sac üzerinde pişirilir.(Çok yanmadan, sadece içini çekecek.) Pişirilien hamurlar temiz bezler arasında soğutulduktan sonra, mahallelerde bulunan kıyıcılara götürülüp çok inceltilmeden kıyılan eriştemiz, temiz balkon, bahçe neresi müsaitse, yine temiz bezler üstünde açık havada kurutulur. (Kıyıcı yoksa eldede kesilebilir tabii:)) Erişteler iyice kuruduktan sonra, mahalle aralarında kadınların ekmek pişirdiği fırınlar vardı eskiden biz o fırınlarda kavurma işlemini yaptırırdık. Ama şimdilerde bu mümkün olamayabiliyor. Bazı hanımlar bu şekilde kaldırıp, haşlamadan önce tepsiye yayıp evdeki fırınlarda kızarttıktan sonra pişiriyorlar.

Şimdi gelelim haşlanmasına. Gayet basit. Kaynamış suyun içine 1 avuç kalın bulgur ya da pirinç atıp, yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Yumuşayan bulgurun içine  erişte ve tuzunu ekleyip erişteler iyice piştikten sonra süzgeçten geçirip, erimiş tereyağı ile yağlıyoruz ve afiyetle yiyoruz...

4 yorum:

  1. İLK DEFA FIRINDA YAPILIŞINI GÖRDÜM DENİCEM BAKALIM NASIL OLACAK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamurunuzun tuzlu ve sert olmasına dikkat edin. Kolay gelsin...

      Sil
  2. Çok nefis görünüyor, eski lezzetlerin yerini yeni nesil yiyecekler hiç tutamaz, maşeAllah nasıl da tane tane olmuş, elinize sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Sizin tarifleriniz kadar olmasa da birşeyler yapmaya çalışıyorum inşeAllah.

      Sil