Translate

5 Ocak 2016 Salı

BEYAZ ŞALGAM ÇORBASI


Ben 5 yaşlarındayken annemin köyde yaşayan babaannesi hastalanıp bize gelmişti. Annem de çok sevdiği babaannesini memnun etmek için ne seviyorsa onu pişirip yedirmek istiyordu. Bir gün babaanne ''sıcak bir şalgam aşı olsa da yesem '' deyince babam hemen şalgam alıp getirmişti eve. Bu sebzeyle ilk tanışmamız o gün oldu. Daha sonra da çok sık karşılaştık dersem yalan olur. Geçenlerde manavda gördüm kendisini. Yarım kilo aldım hemen. Faydalarını okuyunca sık sık evimde misafir etmeye karar verdim. Özellikle de çiğ olarak daha faydalı bir sebze.

  • Tüm turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma riskini düşüren bir besindir.
  • Zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir.
  • İçerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
  • Bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir.
  • Taş ve kum döktürdüğü, bronşları boşalttığını, bol idrar söktürdüğü uzmanlarca söylenmektedir.
  • Kökünün yanı sıra, yapraklarının ince kıyılarak salata şeklinde hazırlanıp yenilebiliyor. Uzmanlar şeker hastalarının da şalgam yiyebileceğini vurguluyor ve şalgam ne kadar çiğ yenirse o kadar faydalı olduğunu hatırlatıyorlar.
Malzemeler
  • Yarım kg beyaz şalgam
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yk tereyağ
  • 3-4 yk sıvı yağ
  • 1 kase haşlanmış didiklenmiş dana eti
  • yarım çb kalın bulgur
  • et suyu
  • 1 çk karabiber, pul biber,nane
  • üzerine 1 çk kırmızı toz biber+3 yk sıvıyağ
  • tuz
Hazırlanışı
  • Şalgamları derince soyup, havuçla beraber ince ince doğrayın.
  • Soğanı ve sarımsakları doğrayıp yağda sararıncaya kadar kavurun. Şalgam ve havucu ekleyin.
  • 3-4 dakika soteleyip, bulguru, baharatları ve etsuyunu ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Yumuşayan şalgamları blenderdan geçirip haşlanmış etleri ilave edin.
  • 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp, sıvıyağda kızdırılmış ırmızı toz biberi üzerine gezdirin.
  • 10-15 dakika demlenen çorbamız servise hazır.
Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. denemeye kararlıyım, değişik bir tarif, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Güzel ve faydalı bir çorba olmuş. Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil