Translate

13 Şubat 2016 Cumartesi

KIYMALI KARNABAHAR YEMEĞİ


Karnabahar çok tükettiğimiz bir sebze değildir açıkçası. Ama faydalarını gördükten sonra sık sık yenmesi gerekiyor hissi uyandırıyor insanda. 


  • Karnabahar ortalama 25 kaloridir.

  1. Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir.
  2. Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.
  3. Sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme için uygundur. Sağlıklı yaşamak isteyenlerin tercihidir. Özellikle buharda pişirilmesi ve suda haşlanması ile diyet yapan kişilerin yada hastaların tercih ettiği bir sebzedir.
  4. İdrar söktürücüdür.
  5. Mide rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkisi vardır. Mide hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  6. Vücudu toksin maddelerden arındırması da karnabahar faydaları arasındadır.
  7. Özellikle karaciğeri toksinlerden temizler, karaciğer için çok faydalıdır.
  8. Şeker hastalığı olan kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği ve fayda bulabileceği bir sebzedir.
  9. Cinsel isteği arttırıcı etkisi vardır, bununla birlikte cinsel gücü de arttırır.
  10. İyi bir folik asit kaynağıdır, günlük folik asit ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardım eder.
  11. Kalp için de oldukça faydalı bir sebze türüdür. Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  12. Obezite riskini azaltır.

KarnabaharKabızlık Sorunu Mu Yaşıyorsunuz?

Yüksek oranda su ve lif içermesi sebebiyle sindirimi oldukça kolaydır. Sindirim sistemini düzenler ve rahatlatır. Hazımsızlığı önler, kabızlık giderici özelliği vardır. Kabızlığı gidermesiyle kolon kanseri riskini de azaltmış olur. İçeriğindeki lif sebebiyle vücuttaki toksinlerin safra ve dışkı yoluyla atılmasına yardım eder. Bu durumda karındaki şişkinlik azalır.

Karnabahar İle Beyninizi Koruyun!

Beyin için oldukça faydalı bir bitkidir. Beynin gelişimini olumlu yönde etkileyen B vitaminini içerir. Beynin işlevini arttırmasının yanında öğrenmeyi ve zekayı da geliştirir. Aynı zamanda çocukluk döneminde toksinlerin beyne zarar vermesini de önler. Son zamanlarda hızla yayılan ve birçok kişide görülen alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.

Karnabahar Kemik Erimesini Engeller!

Eklem ağrılarını geçirici etkisi vardır. Romatizmaya karşı koruma sağlar. Ayrıca karnabaharın içerdiği bileşenleri sayesinde romatoid artrite karşı da korunabilirsiniz. Osteoporoz yani kemik erimesini de önlemeye yardım eder. İdrarla atılan kalsiyumu azaltarak kemik gelişimini destekler.

Kansere Karşı Savaşın!

Kansere karşı koruyucudur, yani antikanser özelliği vardır. İçerisindeki bileşikler sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Prostat kanseri, mide kanseri, kolon, meme, yumurtalık, mesane ve akciğer kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.

Karnabahar FaydalarıKarnabahar Nasıl Tüketilir?

Karnabaharın daha faydalı olması ve şifalarından daha fazla yararlanılması için 3-4 adet yeşil yaprağı ile pişirilmesinde fayda vardır. Bu şifalı sebzeyi buharda haşlayacağınız zaman çiçeklerini parçalayıp tencereye koyun. Çiçeklerin üzerine karnabaharın iç kısmında bulunan yeşil yapraklarından da 3-4 adet ekleyin ve üzerine su ilave ederek bu şekilde haşlayın. Haşlandıktan sonra yeşil yaprakları çıkarabilirsiniz. Bu durumda yeşil yapraklardaki faydalı maddeler de haşlama suyuna geçer. Karnabaharı tüketirken de bu haşlama suyundan az bir miktar tabağınıza alabilirsiniz.

Karnabahar Zararları Nelerdir? Kimler Tüketmemelidir?

Her besinin fazlasını tüketmek vücuda zarar verir. Bu yüzden hiçbir sebzeyi yada meyveyi aşırı miktarda tüketmemek gerekir. Böbrek taşı olanlar yada başka böbrek rahatsızlıkları olan kişiler fazla karnabahar tüketmemelidir. Ayrıca gut hastalığı olan kişilerin de çok fazla karnabahar tüketmesi tavsiye edilmez.

Malzemeler
  • orta boy karnabahar
  • 100-150 gr kıyma
  • kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • domates
  • 1 yk salça
  • orta boy havuç
  • yarım çb pirinç
  • 1 yk tereyağ
  • 2-3 yk sıvıyağ
  • pul biber, karabiber,tuz
Hazırlanışı
  • Tencerede tereyağ ve sıvıya eritilip kıyma kavrulur. Kıymanın rengi dönünce doğranmış soğan ve sarımsaklar eklenir sotelenir.
  • Soyulup doğranmış domates eklenir. Salça ve baharatlar ilave edilir.
  • Çiçekleri ayıklanmış karnabahar ve küp küp doğranmış havuç eklenerek bir süre kavrulur ve suyu verilir.
  • Yemeğimiz kaynadıktan sonra ılık suda bekletilen pirinçler tencereye boşaltılır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Dilerseniz yoğurt eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Afiyet şifa olsun...

2 yorum: